İstediğiniz alanların görüntülerini izlemek ve kaydetmek için, uygulama alanının keşif yapılan bölümlerine yerleştireceğiniz kameralar ile izlenen ortamı, kontrol altına alan sistemlerdir. Bu sistemler, sadece ilgili kişilere görüntü ve ses izleme yetkisine izin verir. Daha çok güvenlik nedeniyle uygulanır.

İstenilen ortamı görüntüleyen kameralar, çeşitli görüntü taşıma sistemleri ile görüntü sinyallerini bağlı oldukları monitörlere taşır. Bazı kameralar gücünü taşıma kablolarından alırken bazıları da şebeke geriliminden alır.

İzlemek istediğiniz görüntüleri istek ve ihtiyacınıza göre, farklı kamera sayısı ve farklı izleme özellikleri ile elde edebilirsiniz.

Sistem İşleyişi

  1. Görüntü sinyalinin alınması : CCTV güvenlik kameraları
  2. Sinyalin taşınması : Video sinyalinin kameradan kayıt cihazına kadar taşınması. Kamera – kayıt cihazı arası sinyal taşıma işlemi cctv kablo, koaksiyel kablo, fiber optik kablo, kablosuz alıcı verici üniteler veya link sistemi ile yapılabilir.
  3. Kayıt ve izleme ünitesi: kamera görüntüleri ihtiyaca uygun şekilde
    • Sadece izleme yapılabilir :swich (kamera seçici – tek kamera izleme / seçilen kamerayı izleme) , quad (dörtlü izleme veya sekizli izleme), multiplexer (dokuzlu veya on altılı izleme)
    • Bilgisayar tabanlı kayıt cihazı ile kaydetme – izleme – uzaktan izleme – kayıtları oynatma
    • Stand alone dijital kayıt cihazı ile kaydetme – izleme – uzaktan izleme – kayıtları oynatma
  4. Görüntüleri uzaktan izleme için görüntü transfer sistemi. Yerel ağ veya internet, link sistemi veya fiber kablo

Güvenlik kameraları yalnızca görüntü kayıt amaçlı kullanılmazlar, aynı zamanda caydırıcı özellik taşırlar. Gece görüşlü kameralar sayesinde 24 saat sorunsuz koruma sağlayabilirsiniz.

Çeşitleri

1- Sabit Güvenlik Kameraları:

Sabit kameralar aslında en yaygın kullanılan güvenlik kamerasıdır diyebiliriz. Bu kameralar kamera ile birlikte kamera lensi ve kamera ayağı ilave edilerek çalışan kameralardır. Hem dahili hemde harici ortamlarda kullanılmaktadırlar. İç ortamlara çıplak olarak, dış ortamlara ise kamera hausing(muhafaza) kullanılarak montaj edilmekte ve kullanılmaktadırlar. Günümüzde sabit güvenlik kameraları siyah beyaz, renkli ve daynight olarak satılmaktadır. Fakat siyah beyaz kameraların artık kullanımdan kalkmış durumda olduğunu belirtmek istiyorum.

2- Dome Güvenlik Kameraları:

Dome kameralar adını kubbe şekline benzemesinden dolayı dome = kubbe kameradan almaktadır. Günümüzde çokça kullanılan bir güvenlik kamerasıdır. Dome kameralar daha çok estetik bir görünüşe sahip olduklarından dolayı iç ortamlarda kullanılmaktadırlar. Ama günümüzde vandal ve IP66 özelliklere sahip harici ortamlarda kullanılabilen dome kameralar üretilmiş ve satılmaktadır. Dome kameralar ilave kamera ayağı ve kamera lensi gerektirmezler bu ürünler kameranın üzerinde hazır gelmektedir.

3- IR Güvenlik Kameraları:

Yine son birkaç yıldır çokça kullanılmaya başlayan bir güvenlik kamerasıdır. Bu kameraların üzerinde infrared (IR) led bulunan kameralardır. Bu kameralar sıfır ışıkta yani zifiri kameranlıkta görüntü almamıza imkan tanırlar. Yine en büyük özellikleri hepsinde olmasada IP66 korumaya sahip olmaları, ilave lens ve ayak gibi ekipmanlara gereksinim duymamaları dolayısı ile ekonomik olmalarından dolayı ciddi talep görmektedirler. Daha çok sahip oldukları infrared led sayısına göre satılmaktadırlar.

4- Speed dome kamera sistemleri:

Speed dome kameralar dome kameralara benzese de aslında dome kameralar ile teknik bir benzerliği yoktur. Speed dome kameralar hareketli kamera demektir. Bu kameralar pan-tilt özelliklidir yani aşağı yukarı ve sağa sola dönüş yapabilme özelliğine sahiptirler. Bu kameralar genellikle harici ortamlarda veya yine yüksek bir noktaya konabilecek ise dahili ortamlara montaj edilirler. Bu kameraların kamera sistemi merkezinde kontrol klavyeleri bulunmaktadır. Bu sayede bu kameralar istenilen yönlerde hareket ettirilebilmektedir.

Uygulama Alanları

  • Köprü,yol ve kavşaklarda trafiği görüntülemek, yönetmek
  • Ev, ofis, depo, atölye, fabrika vb yerlerde hırsızlık veya kötü niyetli kişilerin tespiti
  • Çok yüksek caydırıcı özelliği
  • Çalışma ortamının kalitesini arttırmak için kayıt ve izleme
  • Yöneticilerin bulunduğu yerden işyerlerini, fabrikalarını, çalışanlarını izleyebilmesi denetleyebilmesi sağlar
  • Konferans salonları, tiyatro, stadyum gibi yerlerde gösterinin her yerden izlenebilmesini sağlar
  • Otobüs, tren, gemi, uçak gibi taşıtlarda güvenliği sağlamak ve taşıt içindeki servis kalitesini arttırmak.
  • Hayvanat bahçesi, yüzme havuzu, oyun parklardaki kazalara ve tedbirsiz davranışların önlenmesi
  • Gece /Karanlıkta insan gözünün görmediği yerlerde Infrared aydınlatma sayesinde görüntüleme sağlamak
  • Fabrikalarda üretim hattında ürün kalitesini kontrol etmek
  • Kanalizasyon Görüntüleme İşi
  • Şehir Merkezi Dış ortam güvenliğin sağlanması
  • Yazlık veya dönemlik kullanılan konutların uzaktan izleme ve kontrolü
  • Anaokulu evde çocuk bakıcıların kontrol ve izlenmesi
  • Kayıt ve izlemenin yapıldığının bilinmemesi istenilen yerlerde gizli kamera casus kamera uygulamaları
  • Petrol Boru Hatları, Elektrik iletim şebekleri gibi kritik şebekelerin güvenliği ve durumunun izlenmesi